De kwaliteit van scholen verbeteren door middel van coaching

Wil jij als leraar je collega’s coachen en begeleiden tot het worden van een betere docent? Dan is het voor jou een idee om een coach te worden. Coaching in het primair onderwijs brengt veel voordelen met zich mee. Jij helpt andere leraren namelijk om beter te worden en bijvoorbeeld andere werkwijzen te ontdekken. Zo blijft ook voor hen het werk wat ze doen interessant en zullen ze er plezier in hebben. Dit heeft ook weer effect op de leerlingen. Als de docenten effectiever les geven, zullen ze betere resultaten behalen. Dit komt er op neer dat de hele school omhoog gaat in verbetering.  

Het beste in anderen naar boven halen 

Het begint dus allemaal eigenlijk bij de docenten. Toch heeft dit ook wel met jezelf te maken. Als je voldoende zelfkennis hebt, zul je sneller herkennen waar de ander gebrek aan heeft, of juist al heel erg goed doet. Door middel van feedback kun je je collega helpen om dingen te verbeteren. Er bestaat ook een bijscholing docenten. De docenten uit het voortgezet onderwijs volgen dan een training om hun ontwikkeling verder te ontwikkelen. Soms heeft de baan als docent een hele hoge werkdruk. Dit kan er dus ook voor zorgen dat de leraren het plezier in lesgeven zijn kwijtgeraakt. Door middel van deze training zal dat weer omhoog komen.  

Wat leer je tijdens de opleiding? 

Het worden van een goede coach, vraagt wel om een aantal vaardigheden. Deze zul je op een opbouwende manier leren tijdens de opleiding. Het heeft namelijk stapjes nodig. Je begint bij de basisvaardigheden. Hierbij gaat het vooral om hoe je met de ander omgaat. Je moet je als coach natuurlijk afstemmen op de ander om goed advies te kunnen geven, die bij hen past. Vervolgens onderzoek je daadwerkelijk welke elementen er nodig zijn om een effectieve coach te kunnen zijn. Hierbij horen bijvoorbeeld het feedback geven op de juiste manier, gesprekken voeren en reflecteren.  

Een goede coach doet wonderen 

Zodra je een coach bent geworden, ga je uiteraard aan de slag met leraren. Bij het coachen van de leraren ben je niet alleen bezig met de vaardigheden van de leraar zelf, maar ook met de kwaliteit van de school waar je dan werkt. Als de vaardigheden en ontwikkeling van een docent verbeteren, zal de les al snel effectiever worden. Leerlingen pakken er dan meer van op en zullen betere resultaten behalen. Een goede leraar staat dus gelijk aan goede cijfers. Dit leidt weer tot een algemene goede beoordeling van de gehele school, met dank aan een goede coach.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *